Aki kávézik, tudja milyen isteni íze és hatása van ennek az italnak, amiből egy nap több sem elég. Jómagam is imádom, de azt tudnunk kell, hogy itt is a mérték a lényeg. Mennyi az, amennyi elég a szervezetünknek és a bőrünknek?
Mint már ismeretes, több pozitív és negatív hatása van.
Forrás: https://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/te-tudod-mit-tesz-a-kave-a-szervezeteddel
Előnyök:
1. A cukorbetegség kockázatátnak csökkentése.
Számos vizsgálat megerősítette, hogy napi 4-6 csésze kávé fogyasztása 30 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, az inzulinrezisztencia csökkentése révén. Napi hatnál több kávé pedig 35 százalékkal csökkenti.
2. Megköti a szabadgyököket
.
A kávé is tartalmaz nagy mennyiségben különböző antioxidánsokat, amik védik sejtjeinket a szabadgyökök káros hatásaitól. A kávébabban a legerősebb szabadgyök-fogó hatással a klorogénsav rendelkezik.Az ebben található antioxidánsok hozzájárulhatnak a daganatos, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkentéséhez is. Valamint a rendszeres kávéfogyasztást igen jó hatással van az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzésére is.
3. Memória és a kognitív képességek
Akik reggel kávéznak, azok jobban teljesítettek tanulási feladatokban, mint azok, akik nem fogyasztottak kávét. Az édességgel elfogyasztott reggeli kávé pedig idősekben a kognitív képességeket is javította.
Hátrányok:
1. Növeli a csontritkulás kozkázatát
A koffein növeli a vizelettel történő kalciumürítést - a vér kalciumszintjének csökkenése pedig csontritkuláshoz vezet. Az újabb kutatások szerint ez a veszteség minimális, és a normál mértékű, kiegyensúlyozott táplálkozással párosuló kávéfogyasztás, nem befolyásolja a kalciumegyensúlyt vagy a csontsűrűséget. Gond túlzott koffeinbevitel esetén van, különösen a kevés kalciumot fogyasztók esetében.
2. Növelheti a vérnyomást
Téves azaz információ, miszerint a koffeinfogyasztás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, növeli a koleszterinszintet, és szívritmuszavart okoz. Ezek egyikét sem okozza. Persze aki a koffeinre érzékeny az kávézás után enyhe, átmeneti vérnyomás-emelkedést figyelhet meg.
3. Súlygyarapodást idézhet elő
A kávé jelentős vércukorszint-ingadozást idézhet elő, ami édesség iránti erős vágyat eredményezhet. De a kávézás kulturálisan egyébként is kötődik a süteményfogyasztáshoz, ügyelni kell rá, hogy ne essünk túlzásokba.
4. Vegyszereket tartalmaz
Nagyon kevesen tudják azt, hogy a monokultúrás gazdaságok közül a kávéültetvényeken fogy a legtöbb növényvédőszer. Ezért is érdemesebb biokávét fogyasztani. A koffeinmentes kávék esetében a koffeint különböző vegyszeres kezelésekkel lehet a kávébabból eltávolítani, és az alkalmazott oldószer kis mennyiségben a végtermékeben is megmarad.
5. Ráncosabbak lehetünk tőle
Mivel a kávé vízhajtó hatású, a dehidratáció pedig káros hatással van többek között a bőrre. Ezért ha kávézunk, figyeljünk fokozottan a folyadékfogyasztásra.
Talán nem is tudjátok, hogy milyen értékes a kávézacc! Ne dobd ki a kukába, hanem készíts belőle házi kozmetikumokat saját kezűleg!
Otthon elészíthető kávés receptjeim:
A. Édes kávés-szőlőmagolajos testradír
4 ek kávézacc
2 ek barnacukor
4 ek szőlőmagolaj
ízlés szerint édes narancs olaj (vagy mentol olajat szoktam használni, nyáron szuperül hűsít is:)
Ezeket alaposan keverjük össze, majd a tusoló alatt erősen, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a bőrbe, majd mossuk le. Anyagcsere fokozó, narancsbőr ellenes, hidratáló, bőrpuhító hatású peeling.
Ha marad belőle, néhány napig tarthatod még hűtőben és fel lehet használni.
B. Édes joghurtos - olivás - kávés arcpakolás E vitaminnal
4 ek kávézacc
1 ek olivaolaj
1 ek joghurt
1 ek méz
1 kapszula E vitamin
Ezeket alaposan keverjük össze, majd vigyük fel egyenletesen az arcbőrre, nyakra, és ha jut belőle, a dekoltázsra is. Kb. 20 perc múlva alaposan mossuk le, és befejezésként egy könnyű hidratáló krémmel kenjük be a bőrünket.
Antioxidáns, anyagcsere fokozó, hidratáló, bőrpuhíró, bőrfeszesítő, enyhe hámlasztó hatású arcpakolás.
Ha marad belőle, néhány napig tarthatod még hűtőben és fel lehet használni.
C. Hideg aloés-kávés pakolás karikás szemekre
1 ek hideg kávézacc
1 db aloe növény zseléje
1 kk avokádó olaj
A hideg kávézaccot keverd össze az aloe zseléjével és az olajjal, majd kend a szem alá, és hagyd rajta kb 10 percig. Ideális, ha az aloe is hideg.
Gyönyörűen leviszi a duzzanatot, halványítja a szem alatti karikákat, köszönhetően a hideg kávénak. Az aloe erősen hidratál, sőt kollagén serkentő hatással is rendelkezik. Ezt csak fokozza az avokadó olaj regeneráló, ránctalanító hatása.
(Ezt a karika és duzzanat eltüntető hatást érheted el a Creamia Refreshing Eye Gel segítségével is, melyet szintén hűtőben érdemes tárolni. Bővebben róla a Creamia menüpontban olvashatsz!)
D. Fejbőr és hajápolás kávéval
Ismeretes, hogy a kávézacc a samponba keverve serkenti a fejbőr vérkeringését, ami a hajhagymákra is pozitív hatást gyakorol. Körkörös mozdulattal eltávolíthatjuk az elhalt bőrsejteket, így szabadabban lélegzik a fejbőr, s közvetve a hajhagymákra is pozitív hatással van.
A receptek összetevőinél figyeljünk az érzékenységre, allergiára!
Kellemes kávés kevergetést és felélénkülést mindenkinek!
FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE